Komuniti Kaki Bola
SELAMAT DATANG KE FORUM KOMUNITI KAKI BOLA.

SILA DAFTAR SEBAGAI PENGGUNA UNTUK MENGGUNAKAN FORUM INI.

ANDA DIALU-ALUKAN UNTUK BERFORUM DAN BERKONGSI MAKLUMAT DI MANA² RUANGAN YANG SESUAI DI FORUM INI.

PENYERTAAN ANDA AMAT DIHARGAI.

SEMOGA ANDA BERPUAS HATI MELAYARI LAMAN INI.

TERIMA KASIH

Buang darah dalam longkang

Go down

Buang darah dalam longkang

Post by Park Deen on Wed Aug 21, 2013 5:31 amPEMBUANGAN darah kotor melalui kaedah bekam ini dipercayai mampu mengubati penyakit dengan segera.IBU kepada tiga orang anak, Lilavati Devi berdiri di bawah terik matahari di Delhi Lama sementara seorang pengamal perubatan dan pembantunya memeriksa urat darah di tangannya.

Selepas membuat pemeriksaan, doktor berkenaan membenamkan mata pisau cukur ke dalam kulit Devi untuk membolehkan darah kotor mengalir keluar. Titisan darah itu dihalakan ke dalam sebuah longkang.

Devi menderita penyakit artritis kronik. Dia percaya pengamal perubatan yang bernama Mohammed Gyas itu mempunyai kemahiran untuk menyembuhkan penyakit yang dihidapnya melalui rawatan kuno pengeluaran darah.

"Perubatan moden dan sains telah gagal," ujar Devi sementara pembantu Mohammed menuangkan air sejuk di tangannya dan meletakkan serbuk herba berwarna kelabu di atas luka tersebut.

Tambah wanita itu, rawatan yang dilakukan lelaki Muslim berusia 82 tahun itu merupakan satu-satunya cara untuk menghilangkan sakit sendi yang dialaminya selama ini.

Sebelum ini, ramai doktor menggunakan kaedah yang telah berusia ribuan tahun itu untuk merawat pelbagai jenis penyakit sehingga akhir abad ke-19. Bagaimanapun, selepas kemunculan perubatan moden, rawatan tersebut semakin dipinggirkan.


DERETAN pesakit menghalakan aliran darah yang keluar dari tangan masing-masing ke sebuah longkang yang terletak berhampiran klinik tersebut.
Namun, ketika perkhidmatan perubatan sangat mahal dan senarai menunggu terlalu panjang, segelintir masyarakat miskin dan pedalaman di India memilih amalan tradisional seperti berbekam.

Setiap hari kira-kira 50 pesakit beratur di klinik terbuka berhampiran dengan Masjid Jama, sebuah masjid terbesar di India, semata-mata untuk mendapatkan rawatan daripada Mohammed yang didakwa boleh menyembuhkan penyakit seperti diabetes, lumpuh dan kanser pangkal rahim.

"Rukun asas terapi ini ialah kepercayaan bahawa darah kotor merupakan punca segala penyakit. Jadi, dengan membuang darah ini, masalah kesihatan dapat diatasi," jelas Mohammed yang mempelajari kemahiran tersebut daripada bapanya dan berpengalaman selama empat dekad dalam kaedah rawatan itu.

Tambahnya, menjejak aliran darah kotor itu memerlukan kemahiran yang tersendiri. Torehan tidak dibuat secara rawak kerana setiap saluran darah perlu diperiksa.Bayaran
Para pengamal perubatan itu mendapati, selepas hirisan dibuat untuk mengeluarkan darah kotor atau beku yang tersumbat, ia akan meningkatkan pengaliran darah seseorang individu.

Sebelum memulakan rawatan, Mohammed akan meminta pesakit berdiri di bawah panas matahari selama 40 minit.

Pembantunya akan mengikat jalur kain di bahagian anggota badan pesakit untuk menyekat aliran darah, sekali gus menonjolkan urat darah di permukaan kulit sebagai persediaan untuk ditoreh sedikit.

Menurut Mohammed, dia tidak mengenakan sebarang bayaran kepada pesakit kerana kebanyakan mereka terdiri daripada golongan miskin dan orang susah.

Namun, mereka perlu membayar kira-kira 40 rupee (RM2.10) kepada pembantunya atas tugas yang dilakukan. Jumlah itu 10 kali ganda lebih rendah berbanding rawatan homeopati, salah satu rawatan alternatif popular di India.

"Apabila mereka datang kepada saya, duit yang dibawa terlalu sedikit. Apa yang boleh saya ambil daripada orang-orang sebegini?" tuturnya.


PROSES membuat insisi dilakukan dengan penuh berhati-hati di bahagian tangan yang sakit.
Sumber kewangan lelaki ini bergantung pada anak lelakinya yang memiliki sebuah kedai, sementara seorang lagi anak lelakinya berminat mengikut jejak langkah beliau dalam mempelajari kemahiran rawatan tradisional ini.

"Rawatan kami sama seperti bentuk perubatan tradisional yang lain. Kami bukan doktor komersial kerana kesejahteraan rakyat adalah keutamaan kami," ungkap anak lelaki Mohammed, Mohammed Iqbal.

Berbekam masih lagi diamalkan di India tetapi doktor konvensional menolak teknik rawatan tersebut yang dianggap meragukan.
Pakar penyakit diabetes, Rajesh Keswari menyatakan dia sering melihat pesakit yang sanggup mengambil risiko dengan melakukan terapi tidak saintifik seperti mengeluarkan darah dan minum ramuan herba.

Meskipun India mempunyai kemudahan hospital bertaraf dunia, ramai rakyatnya tidak mampu menggunakan perkhidmatan tersebut. Pertumbuhan ekonomi yang pesat sejak sedekad lalu membolehkan kerajaan meningkatkan perbelanjaan ke atas masyarakat miskin dan luar bandar.

Bagaimanapun, menurut laporan Oxfam 2013, sistem kesihatan awam masih terlalu rendah untuk memenuhi keperluan 1.2 bilion rakyat India. - AFP
avatar
Park Deen
Admin
Admin

Negeri :
Posts : 2214
Points : 5646
Reputation : 0
Join date : 18/09/2011

View user profile http://kakibola.forumado.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum