Komuniti Kaki Bola
SELAMAT DATANG KE FORUM KOMUNITI KAKI BOLA.

SILA DAFTAR SEBAGAI PENGGUNA UNTUK MENGGUNAKAN FORUM INI.

ANDA DIALU-ALUKAN UNTUK BERFORUM DAN BERKONGSI MAKLUMAT DI MANA² RUANGAN YANG SESUAI DI FORUM INI.

PENYERTAAN ANDA AMAT DIHARGAI.

SEMOGA ANDA BERPUAS HATI MELAYARI LAMAN INI.

TERIMA KASIH

Tidak ada sentimen peribadi

Go down

Tidak ada sentimen peribadi

Post by Park Deen on Thu Aug 15, 2013 2:42 am

OLEH AHMAD FAZLI MOHD. YADI

JUNIOR (gambar kecil) dan Nik Shahrul dua dari kanan akan menyarung jersi skuad kebangsaan pada aksi persahabatan menentang China, 10 September depan.
SETIAUSAHA Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin menegaskan bahawa tiada sentimen peribadi antara ketua jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal dan pengendali Harimau Muda A, Ong Kim Swee.

Hamidin memberikan kenyataan itu berhubung pemilihan dua pemain muda, Nik Shahrul Azim Abdul Halim dan Junior Eldstal yang akan menyertai skuad kebangsaan bagi mengharungi aksi persahabatan menentang China, 10 September depan.

Hamidin memberitahu, pemilihan tonggak pertahanan Kelantan dan Sarawak itu mendapat persetujuan kedua-dua jurulatih tersebut.

Jelasnya, FAM sentiasa mencari pendekatan terbaik buat kedua-dua pasukan negara kerana pihaknya menyedari Harimau Malaya kini berusaha untuk memburu slot automatik ke Piala Asia 2015 di Australia, manakala Harimau Muda berdepan dengan misi mempertahankan pingat emas Sukan SEA 2013 Myanmar, Disember depan.

“Tiada sebarang sentimen antara Rajagobal mahupun Kim Swee kerana FAM telah bersetuju untuk membenarkan Nik Shahrul dan Junior menyertai Harimau Malaya yang akan beraksi di China.

“Selepas berbincang dengan kedua-dua jurulatih (Rajagobal dan Kim Swee), FAM tiada masalah untuk melepaskan kedua-dua pemain ini menyertai Harimau Malaya.

“Berdasarkan situasi sekarang, FAM telah bersetuju dan perlawanan menentang China dianggap penting buat Harimau Malaya bagi memperbaiki ranking.

“Begitu juga dengan Harimau Muda yang bakal mengharungi kejohanan Pestabola Merdeka pada masa yang sama tetapi kedua-dua pengendali ini memiliki tugasan berat tersendiri. Saya percaya pemilihan dua pemain ini tidak akan memberikan masalah besar kepada skuad kendalian Kim Swee.
“Lebih penting adalah Penunjuk Prestasi Utama (KPI) mereka memburu slot automatik ke Piala Asia dan mempertahankan pingat emas pada Sukan SEA nanti,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Pemilihan Nik Shahrul dan Junior mencetuskan persoalan kepada pemerhati bola sepak khususnya peminat-peminat skuad negara apabila masing-masing mempertikaikan pemilihan itu.

Ia dikatakan akan menjejaskan perancangan Kim Swee selepas kehilangan dua tonggak penting dalam pasukannya untuk aksi kejohanan Pestabola Merdeka.

Ini kerana mereka menganggap kejohanan tersebut dianggap lebih penting berbanding aksi persahabatan biasa, sekali gus mencetuskan tanda tanya kepada peminat-peminat bola sepak tempatan.

Begitupun, Hamidin sekali lagi memberikan respons pantas dengan memberitahu bahawa, pemilihan tersebut tiada kena mengena dengan sentimen yang diwar-warkan oleh mana-mana pihak.

“Seperti yang saya katakan tadi, tiada sebarang sentimen berlaku. Kedua-dua jurulatih telah mencapai kata sepakat dan perkara ini tidak harus disensasikan oleh mana-mana pihak.

“Skuad Rajagobal akan berusaha untuk memperbaiki ranking, manakala skuad Kim Swee akan bersaing dalam kejohanan Pesta Bola Merdeka. Jadi, kedua-dua pasukan ini memiliki peluang terbaik dalam usaha merealisasikan KPI mereka,” katanya.

Rajagobal melepaskan pemain pertahanan, Mohd. Fadhli Shas, Mohd. Zubir Azmi, Wan Zack Haikal Wan Noor dan pemain tengah Mohamad Nazmi Faiz Mansor untuk menyertai skuad muda negara itu dengan memberi alasan Nik Shahrul dari Kelantan dan Junior adalah tonggak penting bahagian pertahanan Harimau Malaya.

Dalam perkembangan sama, Kim Swee kekal tenang meskipun dilihat beliau berdepan situasi sukar apabila mengalami kepincangan di posisi pertahanan selepas Shahrul Saad dan Mohd. Amer Saiden masih ditimpa kecederaan sejurus ‘kehilangan’ Nik Shahrul dan Junior.
“Saya terima keputusan yang dibuat oleh Rajagobal dan saya akan menggunakan pemain yang sedia ada bagi membentuk skuad terbaik untuk menghadapi Pestabola Merdeka nanti,” kata Kim Swee.

Dalam saingan Pestabola Merdeka, Harimau Muda bakal berdepan skuad bawah 23 tahun (B-23) Singapura, Thailand dan Myanmar.
avatar
Park Deen
Admin
Admin

Negeri :
Posts : 2214
Points : 5646
Reputation : 0
Join date : 18/09/2011

View user profile http://kakibola.forumado.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum