Komuniti Kaki Bola
SELAMAT DATANG KE FORUM KOMUNITI KAKI BOLA.

SILA DAFTAR SEBAGAI PENGGUNA UNTUK MENGGUNAKAN FORUM INI.

ANDA DIALU-ALUKAN UNTUK BERFORUM DAN BERKONGSI MAKLUMAT DI MANA² RUANGAN YANG SESUAI DI FORUM INI.

PENYERTAAN ANDA AMAT DIHARGAI.

SEMOGA ANDA BERPUAS HATI MELAYARI LAMAN INI.

TERIMA KASIH

Bruce Lee bagai masih hidup

View previous topic View next topic Go down

Bruce Lee bagai masih hidup

Post by Park Deen on Mon Aug 12, 2013 6:27 amPARA peminat Bruce Lee berkumpul di hadapan patung mendiang bagi meraikan ulang tahun ke-40 kematiannya di Hong Kong.DIJULANG sebagai hero seni bela diri pertama layar perak dan penghubung budaya antara Timur dan Barat, Bruce Lee tanpa disedari telah membantu industri hiburan Hong Kong berada pada tahap hari ini.

Namun, mengapa sesetengah pihak di bandar itu meraikan ulang tahun ke-40 kematiannya di dalam tandas?
"Pada tahun 1958, Bruce Lee merupakan pelajar di Kolej St. Francis Xavier. Pada suatu hari, dia telah ditangkap kerana bergaduh di dalam tandas oleh seorang paderi.

"Namun, paderi itu merupakan seorang petinju di negara asalnya. Justeru, dia tidak menghukum Lee sebaliknya menjemput beliau untuk menyertai kelas tinju. Lee kemudian menyertai kelas itu dan muncul juara dalam pertandingan antara sekolah," jelas Pengerusi Kelab Bruce Lee, Wong Yiu-keung.

Insiden itu begitu bermakna kepada Lee yang meninggal dunia pada usia 32 tahun akibat penyakit bengkak otak sekali gus ingin menunjukkan kecintaannya terhadap seni bela diri.

Tidak lama kemudian, Lee membuka sekolah bela diri di Amerika Syarikat iaitu tempat kelahirannya.

Baru-baru ini, peminat bintang filem legenda itu berpeluang melawat sekolah Lee di Hong Kong. Sekolah itu termasuk salah satu daripada beberapa bahan pameran mengenai Lee yang pernah menjalani zaman kanak-kanak di negara bekas koloni British itu.

Selain itu, pengunjung juga boleh melihat patung Lee di siar kaki Avenue of the Stars dan di Kelab Bruce Lee, kedua-duanya terletak di kawasan kejiranan Tsim Tsui di selatan Hong Kong. Ia ditujukan khas buat legenda layar perak itu.

Sut kuning


Peminat juga berpeluang pergi ke biara di New Territories yang akan menayangkan filem terkenalnya, Enter the Dragon.
Pameran yang akan berlangsung selama lima tahun di Muzium Warisan Hong Kong itu memaparkan memori Lee sepanjang hidupnya. Ini termasuklah filem-filem yang pernah dibintanginya serta sut kuning yang menjadi trademark Lee. Pameran itu dirasmikan oleh anak perempuannya, Shannon Lee pada hujung Julai lalu.

"Saya mengenali ayah bukan melalui media, tetapi melalui pelbagai cara dan sumber. Ia diambil melalui orang yang betul-betul mengenalinya, rakan-rakannya dan keluarga saya. Ada juga melalui perkataan mendiang sendiri kerana ayah terlalu banyak menulis.

"Saya memiliki beribu buku di perpustakaannya. Dia menulis kesemua mengenai dirinya di dalam nota, jadi saya mengenalinya melalui catatannya sendiri," kata Shannon yang baru berusia empat tahun ketika bapanya meninggal dunia.

Beberapa buku catatan, puisi dan gambar keluarga merupakan antara 600 barangan yang dipamerkan di muzium itu sehingga tahun 2018.
Ikon pada kurun ke-20 yang menemukan Jeet Kune Do, Lee pergi sebelum masanya pada tahun 1973 sekali gus mengejutkan jutaan peminatnya di serata dunia.

"Saya masih ingat upacara pengkebumian perdana di Hong Kong kerana ia terlalu kecoh. Terlalu ramai manusia. Ia panas, lembap dan kadangkala seperti badai. Terlalu banyak yang berlaku dan kesedihan.

"Sebagai kanak-kanak, saya masih ingat bagaimana ia mengheret saya untuk melalui kesemua proses tersebut dan merasakan seolah-olah kekacauan berlaku di sekeliling saya," ungkap Shannon lagi.

Apa yang pasti, legasi Lee terus hidup untuk memberi inspirasi kepada generasi pelakon baharu seperti Jackie Chan dan memecahkan sekatan untuk pelakon Asia mengembangkan bakat di Hollywood.

"Dia mendapat kemahsyuran menerusi kung fu yang mana tidak memerlukan bahasa untuk memperjelaskannya. Sama seperti tarian dan muzik. Anda boleh menontonya tanpa mengambil kira siapa anda. Seperti filem senyap Charlie Chaplin yang melangkaui sempadan.

"Bruce Lee juga menjadi penghubung antara budaya Timur dan Barat. Dia menimba ilmu di Hong Kong dan Amerika Syarikat. Dia muncul di televisyen Amerika dan juga teater China," kata penulis biografi Bruce Lee, Roger Lo.Pesona layar perak
Menurut pengarang buku biografi The Bruce Lee They Knew yang baru diterbitkan, Chaplin Chang, kehidupan sebenar Lee kebanyakannya dihabiskan dengan menjadi pesona layar perak.

"Orang boleh memberinya status yang pelbagai tetapi dia hanya manusia biasa."

Dalam buku biografi berbahasa Cina itu, Chang cuba memotretkan hero aksi itu dari perspektif lama kepada menonjolkan kesusahan Lee pada masa itu, namun bersikap mesra dengan rakan-rakannya.

"Dia bukan sahaja mengenai filem tetapi ia berkaitan seni mempertahankan diri. Legasinya terus hidup bersama falsafahnya untuk beberapa generasi. Oleh sebab itu, dia diminati ramai hingga sekarang," tutur Chang. - AFP
avatar
Park Deen
Admin
Admin

Negeri :
Posts : 2214
Points : 5646
Reputation : 0
Join date : 18/09/2011

View user profile http://kakibola.forumado.net

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum