Komuniti Kaki Bola
SELAMAT DATANG KE FORUM KOMUNITI KAKI BOLA.

SILA DAFTAR SEBAGAI PENGGUNA UNTUK MENGGUNAKAN FORUM INI.

ANDA DIALU-ALUKAN UNTUK BERFORUM DAN BERKONGSI MAKLUMAT DI MANA² RUANGAN YANG SESUAI DI FORUM INI.

PENYERTAAN ANDA AMAT DIHARGAI.

SEMOGA ANDA BERPUAS HATI MELAYARI LAMAN INI.

TERIMA KASIH

Kim Swee puji semangat Wan Zack

Go down

Kim Swee puji semangat Wan Zack

Post by Park Deen on Sun Jun 16, 2013 10:47 am

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my
JURULATIH Harimau Muda A, Ong Kim Swee memuji tindakan Wan Zack Haikal Wan Nor yang cenderung untuk kekal lebih lama dengan kelab divisyen tiga Jepun, FC Ryukyu biarpun cuba dipancing beberapa pasukan Liga Malaysia (Liga M).
Kim Swee menegaskan, mentaliti pemain berusia 22 tahun itu wajar menjadi ikutan generasi pemain muda dalam usaha melebarkan nama negara di persada antarabangsa.

Pengendali kelahiran Melaka itu turut mendedahkan, skuad negara bakal memiliki potensi besar sekiranya lebih ramai pemain muda memiliki mentaliti dan semangat seperti Wan Zack.

Kim Swee berkata, keberanian Wan Zack boleh menjadi pencetus kepada pemain-pemain muda negara dalam usaha mengembangkan kebolehan mereka di serata dunia.

“Satu langkah sangat bijak dan saya percaya, dia kini sudah cukup matang untuk memikirkan mana yang baik demi masa depannya.
“Biarpun melalui kesukaran di Jepun, ia tidak sesekali mematahkan semangat Wan Zack dan sikap ini harus dicontohi.
“Wan Zack tidak cepat terpengaruh dengan mana-mana tawaran dan saya percaya, dia akan menjadi model terbaik untuk generasi pemain muda akan datang.

“Sudah tiba masanya pemain-pemain kita merantau ke luar negara untuk mencari ilmu dan pengalaman demi manfaat skuad negara.
“Apa yang pasti, Wan Zack akan memberikan kami satu dimensi baharu dengan berkongsi ilmu serta pengalaman sebaik kembali bersama dengan skuad negara,” katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad di Slovakia semalam.

Kosmo! sebelum ini melaporkan, Kim Swee memberikan amaran bahawa beliau tidak akan sesekali mengetengahkan bakat-bakat pemain muda sekiranya Wan Zack mengambil keputusan untuk beraksi di Liga M pada musim depan.


Selain itu, beliau mengakui tidak sanggup menyaksikan insiden ‘kedua’ selepas Muhammad Nazmi Faiz Mansor yang sebelum ini menjadi harapan Kim Swee bertindak meninggalkan S.C Beira-Mar dengan memilih Selangor PKNS biarpun masih memiliki baki kontrak tiga tahun dengan kelab Portugal itu.

Dalam perkembangan lain, Kim Swee turut mengulas kebarangkalian Wan Zack akan kekal lebih lama dengan kelab Jepun tersebut.
Sebelum ini, kebanyakan pemain-pemain negara ‘disindir’ selepas beraksi di luar negara.
Ini kerana ada sesetengah pemain yang berjaya tamat kontrak masih tidak ditawarkan sebarang perjanjian lanjutan manakala bagi pemain yang tidak berjaya bertahan lama berdasarkan perjanjian asalnya, memberikan alasan gagal menyesuaikan diri dengan cuaca, pemakanan dan sebagainya.
avatar
Park Deen
Admin
Admin

Negeri :
Posts : 2214
Points : 5646
Reputation : 0
Join date : 18/09/2011

View user profile http://kakibola.forumado.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum